Short-lease.com

Wat is bijtelling bij een leaseauto?

De term “bijtelling” vliegt u om de oren als u op zoek bent naar een leaseauto. Bij elke auto van elke willekeurige leasemaatschappij staat een bijtellingspercentage vermeld dat u moet vertellen hoe fiscaal aantrekkelijk de auto is. Maar wat is bijtelling nou precies? En wat betekent bijtelling voor uw portemonnee? Hopelijk kunnen wij dit vraagstuk voor u beantwoorden.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat moet worden bijbetaald voor privégebruik van een auto van de zaak. De bijtelling komt voor rekening van de gebruiker. De leaseauto is eigenlijk een soort loon in natura, waarover belasting moet worden betaald. Iedereen die meer dan 500 km per jaar privé rijdt met een leaseauto, moet bijtelling betalen. Rijdt u aantoonbaar minder dan 500 kilometer op jaarbasis privé, dan geldt de bijtelling niet voor u.

Netto bijtelling

De term “netto bijtelling” wordt gebruikt om aan te duiden wat de exacte kosten zijn wanneer een zakelijke leaseauto ook privé wordt gebruikt.

Hoe hoog is de bijtelling?

De hoogte van de bijtelling hangt af van het type auto. Milieuvriendelijke auto’s hebben een lager bijtellingspercentage dan auto’s die meer belastend zijn voor het milieu. Daarnaast wordt gekeken naar de fiscale waarde van de auto en de schijf van inkomensbelasting.

De bijtelling kan als volgt worden berekend: waarde auto x bijtelling (bijvoorbeeld 0,14) x belastingschijf (bijvoorbeeld 0,42).

Bijtelling voor bestelauto’s

Voor bedrijfsauto’s die uitsluitend zakelijk worden gebruikt, hoeft geen bijtelling te worden betaald. Om dit aan te tonen kan bij de Belastingdienst een “Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” worden ingediend.

Bijtelling berekenen

U begrijpt het al, het berekenen van de bijtelling is niet altijd eenvoudig en de exacte kosten van een leaseauto zijn voor veel leaserijders abstract. Een percentage zegt nog niets over de daadwerkelijke kosten zonder dit percentage weg te zetten tegenover uw jaarinkomen. Heeft u een bepaald budget in gedachten waar de auto onder moet blijven? VWP Shortlease beschikt over een zeer eenvoudig te gebruiken zoekmodule waar u kunt zoeken op maximale bijtelling, bruto jaarinkomen en/of eigen bijdrage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *