Short-lease.com

Versnellingsbak van de auto kapot? Dit kun je doen

Versnellingsbak van de auto kapot? Dit kun je doen

Versnellingsbak van de auto kapot? Dit kun je doen

Als je bent gestrand met een kapotte versnellingsbak, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk een oplossing. Maar moet je wel direct naar de garage om een reparatie te laten doen? In veel situaties kun je namelijk best zelf aan de slag met auto-onderdelen. Als je een beetje handig bent en nauwkeurig te werk gaat, kun je een hoop geld besparen en rijd je binnen de kortste keren weer vrolijk rond. Maar hoe krijg je de beste onderdelen tegen een schappelijke prijs? En kan je ook zelf een versnellingsbak vervangen?

Wanneer zelf aan de slag?

In het geval dat je een professional inschakelt voor de vervanging van een auto-onderdeel, ben je meestal meer geld kwijt dan bij een zelfstandige reparatie. Dat komt natuurlijk omdat je betaalt voor iemands vakmanschap. Als je op eigen houtje een onderdeel gaat vervangen, is het dus belangrijk dat je enige kennis van zaken hebt. Wil je bijvoorbeeld zelf aan je versnellingsbak of airco gaan sleutelen, of laat je dit doen? Als je gegarandeerd wil zijn van een juiste reparatie en eigenlijk ook geen tijd hebt om er zelf goed voor te gaan zitten, dan kun je beter een externe partij inschakelen.

Wat wel een voordeel is van zelfstandige reparatie, is dat je alles zelf in de hand hebt. Zo weet je zeker dat je niet wordt opgelicht. Twijfel je of je wel genoeg kennis hebt van het onderdeel dat je wil vervangen, maar wil je toch zelf aan de slag? Kijk dan naar instructiefilmpjes, het internet staat er vol van.

Wat kun je zelf vervangen?

Kleinere vervangingen zijn over het algemeen makkelijk zelf te regelen. Denk aan een band die verwisseld moet worden of een kapotte ruitenwisser. Maar ook problemen met de verlichting kun je vaak zelf oplossen. Je moet uitkijken als het gaat om onderdelen als de schokdempers, bougies, remmen of de accu. Hiervoor is meer kennis van zaken nodig. Het model en type auto bepalen eveneens op welke manier je onderdelen moet vervangen, dus houd hier rekening mee. Zo is bijvoorbeeld de bestuurdersstoel van het ene model niet op dezelfde manier te monteren als bij een ander model.

Er zijn ook auto-onderdelen die je niet zomaar zelf vervangt omdat ze te ingewikkeld en delicaat zijn. Als je bijvoorbeeld een nieuwe versnellingsbak of motor nodig hebt, laat je die beter plaatsen door een professional. Maar ook als het gaat om de airco, het koelsysteem, en eigenlijk vrijwel alle elektrische componenten, is vakmanschap vereist.

Hoe je het best zoekt

Eerst moet je voor jezelf duidelijk hebben of je nieuwe of tweedehandse onderdelen zoekt. Met tweedehandse onderdelen ben je natuurlijk het goedkoopst uit. Je kan tot wel 60 procent op de nieuwprijs besparen, als je weet waar te zoeken. Maar hou er wel rekening mee dat wat je aanschaft al eerder is gebruikt.

Als je de verschillende offertes van bedrijven met elkaar vergelijkt, kun je de beste keuze maken om kwaliteit en prijs te waarborgen. Vergeet niet daarnaast de reviews van klanten te lezen. Die kunnen je een goed beeld geven van de service en kwaliteit die je mag verwachten.