Short-lease.com

Beginnende bestuurders en een betaalbare autoverzekering

Net je rijbewijs gehaald?

Als je net je rijbewijs hebt gehaald, ben je superblij en je hebt het gevoel alsof de wereld aan je voeten ligt. Je hebt immers vrijheid met een rijbewijs. Je kunt overal heen rijden en kunt een baan vinden als een rijbewijs daarvoor een vereiste is. Alleen ben je er nog niet helemaal, want je zult toch eerst een auto moeten hebben om de weg op te kunnen. En om nu iedere keer de auto van je ouders te moeten lenen, dat is niet helemaal de vrijheid die je voor ogen had. Je wilt zelfstandig zijn en ook je zaken zelf regelen. Je bent verplicht om een autoverzekering te hebben, als je een auto koopt en meestal is de premie van een beginnende bestuurder heel hoog. Je hebt immers geen rijervaring en moet nog schade vrije jaren rijden. Uiteraard wil je wel een betaalbare autoverzekering, want als jongeren heb je nog niet veel te besteden.

No claim opbouwen

Iedereen die 18 jaar is en zijn rijbewijs heeft gehaald, is de komende 5 jaar beginnend bestuurder. Als jij een verkeersovertreding begaat, wordt je daar streng op aangepakt. Een beginnende bestuurder moet nog rijervaring opdoen en de kans dat je schade rijdt ligt vaak hoger dan bij een ervaren bestuurder. Autoverzekeraars rekenen vaak een hogere premie, omdat ze jou als een groter risico zien. Als jij schadevrije jaren rijdt, bouw je een no-claim korting op je maandelijkse premie, wat kan oplopen tot wel 80%. Voor een beginnend bestuurder lijkt dit nog ver weg, maar is wel een mooi streven om dat te kunnen bereiken!

Wat zijn de mogelijkheden om niet teveel te betalen voor een autoverzekering?

Je kunt kiezen uit verschillende dekkingen: WA, WA beperkte casco en volledige casco. Je auto moet minimaal WA verzekerd zijn, als je in Nederland woont. Het type auto en je leeftijd spelen ook een grote rol in de autoverzekering die je kiest. Jongeren kopen meestal een oudere auto, die ze WA verzekeren, zodat ze kunnen sparen voor een duurdere en schade vrije jaren kunnen opbouwen. De dekking kun je altijd aanpassen, naarmate de jaren.

Op bijvoorbeeld Overstappen.nl worden de beste autoverzekeringen voor beginnende bestuurders getoond en kun je 40 verzekeraars vergelijken. Voor iedereen jong of oud is er altijd een passende autoverzekering.