Veel mensen vragen zich af wat nu precies de exacte kosten van een leaseauto zijn. Welke kosten zitten er inbegrepen, en welke komen er nog bij? Het is lastig daar een eenduidig antwoord op te geven, omdat er een onderscheid is tussen financial lease en operational lease en omdat er ook verschillen zijn tussen leasemaatschappijen onderling. Allereerst leggen we je graag het verschil uit tussen financial lease en operational lease. Tot slot bekijken we welke kosten er potentieel nog bij kunnen komen.
Financial lease
Financial lease betreft eigenlijk het financieren van een leaseauto. Je gaat een langdurige overeenkomst aan met de leasemaatschappij met als uiteindelijke doel of mogelijkheid het overnemen van de auto. Aan het einde van het leasecontract is, als je dat zo overeenkomt, de auto van jou. Tot die tijd is de financial leaseauto van de leasemaatschappij, maar betaal je wel zelf alle bijkomende kosten. Financial lease is op papier niet duur, maar het betreffen hier langlopende leasecontracten waar je moeilijk of zelfs helemaal niet vanaf kunt en alle bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld onderhoud zijn voor jou.
Operational lease
Bij operational lease gebruik je een leaseauto van de leasemaatschappij zonder dat het achterliggende doel aankoop is. Je krijgt de auto in bruikleen en betaalt daarvoor maandelijks een bedrag. Operational lease is ideaal wanneer je elke paar jaar in een nieuwe of andere auto wil kunnen rijden. Je bepaalt zelf de looptijd van je contract. Daarmee is het financiële risico dus kleiner dan bij financial lease. Wel verschilt het per leasemaatschappij welke kosten er nog bijkomen.
Kostenposten van een leaseauto
Mogelijke kostenposten bij een leaseauto zijn bijvoorbeeld: banden (en eventueel een extra set winterbanden), radio/cd-speler, navigatiesysteem, onderhoud, rente, verzekering, belastingen, APK, brandstofkosten en afschrijving van de auto. Het verschilt per leasemaatschappij welke kosten inbegrepen zijn en welke niet. Kies je voor full-operational lease, dan zijn verreweg de meeste kosten inbegrepen in het maandtarief. Dit wordt ook wel “all inclusive leasen” genoemd. Bij de meeste aanbieders van full-operational lease is het tarief standaard berekend op een soort basispakket en kun je bij extra wensen (zoals winterbanden of een navigatiesysteem) een iets duurder abonnement nemen. Tot slot is er nog de bijtelling. Die staat los van de leasemaatschappij.
Wat kost een leaseauto?
Om een duidelijk antwoord te krijgen op deze vraag is het belangrijk dat je bij een offerte-aanvraag altijd duidelijk informeert welke kosten inbegrepen zijn en welke niet. In het algemeen gesteld is bij financial lease het leasetarief het laagst. Heb je niet de intentie een auto aan te schaffen en wil je graag zelf weten hoe lang je een auto leaset? Kies dan voor operational lease. Kies voor full-operational lease als je graag zeker weet dat je met je maandelijkse factuur niet voor verrassingen komt te staan.