Short-lease.com

Tweedehands shortlease: wel of geen goed idee?

Tweedehands shortlease: wel of geen goed idee?

Het shortleasen van een tweedehands auto kan interessant zijn. Het is doorgaans goedkoper dan het leasen of shortleasen van een nieuwe of in elk geval erg jonge auto. Grofweg zijn er twee soorten van occasion shortlease:

  • Ex-leaseauto’s die nog een ronde meegaan als shortlease auto
  • Leasecontract van iemand overnemen als shortlease

Wanneer een leaseauto na een eerste contract nog eens wordt aangeboden als shortlease-auto, spreken we van de échte occasion shortlease. Deze shortlease-contracten worden meestal aangeboden door gerenommeerde shortlease-maatschappijen met prima prijzen en voorwaarden en de flexibiliteit die bij shortlease hoort.

In het tweede geval echter neem je een auto van iemand over die eigenlijk een te lang contract met afkoopboete heeft afgesloten. Diegene heeft zich misschien bedacht, wil toch graag een andere (jonge) leaseauto, kan de auto niet meer betalen of krijgt een auto van de zaak… Er kunnen talloze redenen zijn waarom iemand zijn leaseauto met een lopend contract aanbiedt als shortlease, maar ongeacht wat de situatie is: diegene biedt zijn auto lever aan jou aan tegen een redelijk gunstig tarief dan de auto in te leveren bij de shortlease maatschappij en een boete te betalen.

Deze vorm van occasion shortlease heeft eigenlijk alleen maar nadelen. Je betaalt meestal gewoon het maandbedrag dat je voorganger ook betaalde en het is dus helemaal niet echt goedkoop. Je neemt het contract van je voorganger over inclusief de geldende voorwaarden, afkoopboete en de looptijd van het contract. Je hebt dus geen enkele keuze in de looptijd van het contract of in het aantal kilometers per maand.

Staan de voorwaarden, kilometers, looptijd en de auto je 100% aan? Dan is er niks op tegen om een tweedehands leasecontract van iemand over te nemen. Maar in vrijwel alle gevallen raden wij aan zélf een occasion shortlease-contract af te sluiten met een leasemaatschappij die je aanstaat. Je bepaalt dan immers zélf de voorwaarden, de kilometers per maand en de looptijd van je contract.

Lees meer: Occasion shortlease, wel of geen goed idee?